expertisecentrum verbindend onderwijs
aanbod voor kiva-scholen
Onze 2-jarige trajecten
Wil je nieuwe collega’s opleiden in de KiVa visie? Is de KiVa-visie wat ondergesneeuwd geraakt? Ben je een nieuwe directeur in een KiVa-school? Wil je een nieuwe wind in je KiVa-kernteam? Allemaal goede redenen om de KiVa+ training te volgen. Een traject voor scholen die al KiVa-school zijn.
Ben je al even bezig al KiVa-school? Is je KiVa-kernteam opgeleid, maar zoek je naar verdere uitdieping? Bots je als KiVa-school op (cyber)-pesten dat je niet zomaar in de hand krijgt? Nood aan meer overleg en intervisie? Dan is het expertentraject iets voor jullie.
Samen met de hele gemeenschap rond het kind werken aan een fijne en veilige leef- en leerwereld waar pesten geen plaats heeft.
In lijn met de inzichten van Unicef en het World Anti-Bullying Network worden scholen vertrouwd gemaakt met KiVa en gaan ze samenwerking aan met partners die deel uitmaken van de leefwereld van kinderen (opvang, vrijetijdsmilieu, …).
Trainingen voor KiVa-scholen
Cyberpesten: lezing voor leerkrachten
Cyberpesten: het hele schoolteam doet mee. Samen aan de slag voor een schooleigen anti(cyber)pestbeleid.
Cyberpesten: lezing voor ouders
Cyberpesten: het hele schoolteam doet mee. Samen aan de slag voor een schooleigen anti(cyber)pestbeleid.
Consult
Hulp nodig bij een moeilijke pestproblematiek? Contacteer ons en we zoeken samen naar oplossingen.
Een goed gesprek met ouders
Het gebeurt dat kinderen of jongeren in de fout gaan: agressie, pestgedrag, niet willen meewerken in de klas. Hoe ga je in gesprek met de ouders als het even spant? Hoe richt je je als school tot de ouders van een pestslachtoffer en/of tot de ouders van een kind dat zich niet oké heeft gedragen? Hoe vergroot je de kans op dialoog en samenwerking met de ouders?
Hoe van ouders bondgenoten maken?
Ouders lopen vaak in de buitenbaan van de school. Daardoor worden kansen gemist. Deze vorming verkent met handige en beproefde tools hoe ouders bondgenoten kunnen worden.
Ouderavond KiVa
Ouders zijn een belangrijke partner voor scholen. Elke 3 jaar wijzigt de samenstelling van de oudergroep. Een extra ouderavond inplannen biedt veel kansen om ouders mee te krijgen in dit KiVa-project.
Terugkommoment KiVa
Kom langs om kennis van nieuw wetenschappelijk onderzoek op te doen en goede praktijk te delen met andere scholen.
Intervisie
Intervisie is een waardevolle gelegenheid om ervaringen te delen, inzichten uit te wisselen en specifieke casussen van heel dichtbij te bekijken. Elke KiVa-school kan deelnemen met eigen casussen.
KiVa-basis 3-daagse
Een warmschoolklimaat waar pesten geen plaats kent! 3-daagse trainingen voor leerkrachten waarin preventief en curatief rond pestgedrag gewerkt wordt.
KiVa-basis voor beginnende leerkrachten in een KiVa-school
Ben je een nieuw-startende leerkracht in een KiVa-school, leer dan de KiVa-visie kennen.
3-daagse herstelgericht werken en verbindend communiceren
3-daagse hergo
Introductie herstelgericht werken en verbindend communiceren
In onze vormingen combineren we de principes van herstelgericht werken met de kracht van verbindende communicatie om constructieve relaties te bevorderen, conflicten op te lossen en een positieve verandering te bewerkstelligen.
(Cyber)pesten aanpakken
Cyberpesten: het hele schoolteam doet mee. Samen aan de slag voor een schooleigen anti(cyber)pestbeleid.
Een fijne speelplaats: Toezicht op de speelplaats. Wat als het fout loopt?
Word je ingeschakeld bij toezicht van kinderen op school of in de buitenschoolse opvang? Wil je leren hoe je het best reageert op een ruzie of conflict tussen kinderen?
Een fijne speelplaats: kenmerk van een sterke school.
Inzetten op de meerwaarde van een uitdagende, verbindende en groene speelplaats.
Gouden, zilveren en bronzen weken.
Hoe neem je een warme en constructieve start met je leerlingen die je kan ‘verzilveren’ in de zilveren en bronzen weken?
Klasgroep in de knoop?
De klasthermometer als redmiddel. Een antwoord op negatief klasklimaat en onveilige relaties tussen leerlingen.
Constructief omgaan met macht en gezag
Constructief omgaan met macht en gezag in je klas en op school. Groeien vanuit (nieuwe) inzichten over autoriteit.
Bouw aan een positieve groepsdynamiek
Bouw aan een positieve groepsdynamiek in de klas. Verwerf inzichten en technieken zodat iedere leerling zich goed voelt en tot leren komt.